Przepisy Karmelizowana gruszka lub pieczone jabłuszko

Składniki

1 jabłko

1 gruszka

300 g serka mascarpone

1 łyżka miodu płynnego

ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy

4 łyżki cukru brązowego

1 łyżka cynamonu

1 cm obranego korzenia imbiru

listki mięty

Opis

Jabłko i gruszkę dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Jabłko pokrój w ćwiartki, oczyść je z pestek i pokrój w centymetrowe plastry. Plasterki jabłka wymieszaj z miodem i rozłóż płasko na blaszce wyłożonej papierem. Rozłożone plasterki oprósz cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5–10 minut. Jabłuszko powinno być tylko lekko zapieczone (wysuszone z wierzchu).

Gruszkę w całości pokrój na plastry grubości ok. 1/2 cm. Zetrzyj na tarce imbir. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp 3 łyżki cukru i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, kiedy wszystkie kryształki się rozpuszczą. Do gotującego się syropu wrzuć starty imbir i włóż plastry gruszki. Gruszki gotuj w syropie do momentu, aż staną się lekko szkliste z wierzchu. Wyciągnij plastry na papier do pieczenia i ostudź.

Ser mascarpone podziel na pół. Jedną połowę wymieszaj z ziarenkami wanilii (albo cukrem waniliowym), drugą z pozostałym cukrem.

Na porcelanowych łyżeczkach połóż po łyżeczce serka. Następnie połóż plastry gruszki i jabłka. Wszystkie porcje przybierz listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4