Karmazyn pieczony z kumkwatem i ostrą papryką
Składniki
300 g fileta z karmazyna  
100 g kumkwatów 
50 g cukru 
1/2 limonki 
50 ml wina białego wytrawnego 
5 g imbiru 
1/2 cytryny 
1/2 ostrej papryki 
4 gałązki kolendry 
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka oleju sezamowego 
100 g ryżu jaśminowego 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Umyj filet ryby i pokrój na porcje 150 g. Przełóż do miski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz olejem sezamowym. Obierz imbir i czosnek. Pokrój w plasterki, a potem w słupki. Posyp rybę imbirem i czosnkiem. Następnie pokrój w plasterki ostrą papryczkę i też dodaj do ryby. Kolejnym składnikiem będzie cytryna. Pokrój ją w plasterki i sok z dwóch plasterków wyciśnij do ryby. 

Wymieszaj filety w przyprawach i przełóż na blachę do pieczenia. Warto pod rybę włożyć pergamin, by nie przywarła. Rozgrzej piekarnik do temp. 170° i wstaw karmazyna do pieczenia na 20 min. 

W tym czasie pokrój kumkwaty na ćwiartki. W rondelku rozgrzej cukier z winem i plasterkami limonki. Dodaj ćwiartki owoców i gotuj przez 10 min. Dodaj duszone kumkwaty do ryby i jeszcze dopiecz, aby sos zeszklił się, a ryba nabrała cytrusowej nuty. Wyjmij rybę z pieca na półmisek i polej z góry sosem z pieczenia wraz kumkwatami. Poszarp liście kolendry i posyp dekoracyjnie całą rybę. Możesz ją podać na ugotowanym ryżu jaśminowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
55 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery