Karkówka z rusztu w pomarańczowej marynacie
Składniki
4 plastry karkówki
2 pomarańcze
50 g sera feta pokrojonego w kotkę
2  - 3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rozmarynu
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj łyżkę cytryny, zmiażdżony czosnek, olej z pestek winogron, rozmaryn, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Plastry karkówki obij lekko tłuczkiem z dwóch stron. Włóż mięso do woreczka ze strunowym zamknięciem, wlej do woreczka marynatę i zamknij na ok. 2 h (możesz też marynować PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE karkówkę w naczyniu z przykryciem).

Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 220. Karkówkę ułóż na folii aluminiowej, obłóż drugą pokrojoną i nieobraną ze skórki pomarańczą. Zapiekaj przez ok. 20 min. Na 2 min przed końcem pieczenia obsyp karkówkę serem feta. Podawaj od razu z zieloną sałatą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne