Przepisy Karkówka wołowa w musztardzie Dijon, ziołach i marchwi

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek

2 kg karkówki wołowej

1 duża cebula

4 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki musztardy dijon

5 gałązek tymianku

2 szkl. bulionu

10 marchewek

1 kg młodych ziemniaków

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

Opis

Zaletą, wynagradzającą czas gotowania, jest to, że całe danie przygotujesz w jednym garnku, wraz z marchewką i ziemniakami. Połączenie octu balsamicznego i musztardy Dijon dodaje niezwykłego aromatu. Do tego świeży tymianek... smacznego!

Najlepsze techniki przygotowywania wołowiny

Wołowina jest bardzo popularnym mięsem i może być przetwarzana na kilka sposobów. Żeberka, łopatka, polędwica, karkówka, mostek... Jakie są najczęstsze domowe sposoby przygotowywania ich?

Grillowanie 

To najlepsza technika, wykorzystująca szeroki zakres temperatur. Na grillu możesz przygotować dowolną część wołowiny, od steków, przez burgery, po całe pieczone kawałki. Grillowanie na węglu drzewnym jest trudniejsze niż korzystanie z grilla na gaz, więc pamiętaj, by dobierać rodzaj grilla zgodnie z doświadczeniem i umiejętnościami. Najlepiej na grilla nadają się steki wołowe.   

Gotowanie na wolnym ogniu 

Gotowanie na wolnym ogniu to używanie niższej temperatury, by obróbka termiczna trwała dłużej. Wolne gotowanie polega na przyprawieniu wołowiny, szybkim podsmażeniu jej w wysokiej temperaturze, przeniesieniu do ciepłej miski i kontynuowaniu przygotowywania sosu w patelni. Następni ponownie umieszcza się mięso na patelni i przez długi czas gotuje w powstałym sosie. Świetnie do długiego gotowania pasuje karczek wołowy.

Duszenie 

Podobnie jak wolne gotowanie, duszenie również polega na poddawaniu mięsa na niskiej temperaturze przez długi czas pod przykryciem. Jednak w tym przypadku nie gotujemy dużego kawałka mięsa w całości, lecz kroimy go w kostkę lub inne mniejsze fragmenty. Nie zapomnij w trakcie duszenia regularnie uzupełniać wodę i dodać świeżych ziół, by wzmocnić smak. 

Smażenie

Smażenie to ostatnia metoda, wykorzystywana do szybkiego przygotowania wołowiny. Cienkie paski wołowiny najlepiej przygotowywać w woku na małej warstwie oleju. Polędwica wołowa sprawdzi się tutaj doskonale. 

Wskazówki

Uwielbiasz wołowinę? Wypróbuj również fantastyczny przepis na wołowinę z koniakiem. Jeżeli lubisz parmezan i koniak, spróbuj tym bardziej!

Jeżeli zbierasz i suszysz grzyby, polecamy przepis na wołowinę z grzybami. Zapach wołowiny z grzybami i ziołami jest tak aromatyczny, że być może przyciągnie nawet sąsiadów! 

Jak ważne są zioła?

Zimą zwykle jadamy dużo ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Do mięsa i warzyw korzeniowych warto dodawać też świeże zioła. Możesz używać ich do gotowania lub przygotować z nich marynatę i pozostawić na noc.

Czy wiesz, że...?

Możesz wyhodować zioła w domu na parapecie. Nie tylko latem, ale także zimą. Bardzo łatwo zrobić mały ogródek ziołowy. Docenisz go w swojej kuchni.

Sposób przygotowania

1

Drobno posiekaj cebulę.

2

Przypraw wołowinę solą i czarnym pieprzem, podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek na głębokiej patelni. Podsmażone mięso zdejmij z patelni i odłóż.

3

Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę, zmniejsz temperaturę i smaż, aż cebula się zeszkli.

4

Wlej ocet balsamiczny, podnieś temperaturę i gotuj aż ocet zacznie się redukować - wystarczy kilka minut. Dodaj musztardę Dijon i wymieszaj.

5

Ponownie umieść mięso na patelni, wlej bulion i dodaj tymianek. Gotuj przez 2-3 godziny na małym ogniu.

6

Dodaj oczyszczone marchewki i ziemniaki w całości. Gotuj przez kolejne 30-45 minut.

7

Podawaj prosto z patelni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 3.12.2019-24.12.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4