Przepisy Karkówka w solance z szałwią
Składniki
800 g karkówki bez kości
2 szkl. wody
6 łyżeczek cukru
ok. 5 łyżeczek soli
3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
6 łyżeczek cytryny
10 listków świeżej szałwii
Opis

Przygotuj solankę. Wszystkie składniki, oprócz mięsa i szałwii, połącz ze sobą w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do plastikowego pojemnika włóż mięso i zalej przygotowaną solanką. Dodaj świeże listki szałwii i szczelnie zamknij. Pozostaw na 3 dni w lodówce. Mięso wyjmij z zalewy, opłucz i pokrój na kotlety o grubości ok. 2,5 cm. Grilluj 25 min, co jakiś czas obracając. Podawaj z sosem chutney z kolendrą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy