Karczochy zapiekane z parmezanem i pomidorkami
Składniki
1 karczoch
5-6 pomidorków koktajlowych
1 cytryna
40 g parmezanu
60 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Oczyść karczocha. Do gotującej się wody wyciśnij sok z cytryny i wsyp łyżeczkę soli. Włóż obranego karczocha i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
2
Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.
3
Przy pomocy specjalnego narzędzia „ostrugaj” parmezan na duże wiórki.
4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. 
5
Wyciągnij ugotowane karczochy z wody i ułóż je wraz z połówkami pomidorków na dnie naczynia.
6
Nadziewaj wnętrze karczocha wiórkami parmezanu. Połówki pomidorków przypraw sola i pieprzem.
7
Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 10–12 minut. Od razu podawaj z kilkoma listkami bazylii.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy