Karczochy duszone z cukinią i makaronem z fasoli mung
Składniki
1 karczoch
100 g makaronu chińskiego z fasoli mung
2 szalotki
1 cukinia
pęczek bazylii
kilka łyżek tartego sera parmezan
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki oliwy do smażenia
sok z 1 cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż nad nasadą warzywa. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości, w zależności od jego świeżości. Przekrój go na połowę i ze środka usuń część suchą. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę i wciśnij sok z 1 cytryny, zanurz go w niej i mocz do chwili użycia. Karczochy pokrój na mniejsze kawałki.

Cukinię umyj, cebulę obierz i umyj. Szalotki i cukinię pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, cukinię i karczocha, podsmaż wszystko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając (ok. 10 min). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dużej miski wlej ok. 3 szklanki gorącej wody, dodaj kurkumę i wymieszaj. Następnie zanurz w niej makaron i pozostaw na kilka minut aż zmięknie.

Bazylię umyj i posiekaj drobno. Makaron odcedź i wymieszaj z warzywami oraz bazylią. Danie posyp startym serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne