Przepisy Karczek pieczony na sposób lwowski
Składniki
1 kg karczku bez kości
150 g śliwek suszonych
3 łyżki chrzanu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki musztardy
1 szklanka bulionu warzywnego
½ szklanki wody
3 - 4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Karczek przekłuj wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziewaj większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przypraw solą i pieprzem. Przygotowany schab włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°, w międzyczasie podlewając bulionem. Po upieczeniu wyciągnij pieczeń na talerz, a powstały sos zlej do garnka. Do sosu dodaj resztę suszonych śliwek, musztardę i chrzan. Wszystko gotuj przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęść sos mąką wymieszaną w wodzie i przypraw do smaku. Pieczeń pokrój na plasterki i podawaj z przygotowanym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne