Kapusta kwaszona z burakami
Składniki
1/2 główki kapusty
4 buraki
8 ząbków czosnku
16 ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
Zalewa:
1 l wody
1 i 1/2 łyżki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
Opis

Dwa litrowe słoiki umyj i dokładnie wyparz. Warzywa umyj. Z kapusty odrzuć głąb, a resztę drobno poszatkuj. Buraki obierz i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. W wyparzonych słoikach układaj warstwami plastry buraka, poszatkowaną kapustę, czosnek i przyprawy. Wodę zmieszaj w garnku z solą i ostrą papryką, a następnie zagotuj. Gorącą zalewę wlej do słoików wypełnionych kapustą i burakami. Słoiki przykryj szklanymi lub ceramicznymi spodkami. Tak przygotowane słoiki z kapustą zostaw na 5 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce (co jakiś czas ściągaj powstający na powierzchni kapusty nalot). 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne