Kapusta kiszona zasmażana
Składniki
500 g kapusty kiszonej
100 g boczku wędzonego (lub słoniny)
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju lub masła
1 łyżeczka kminku
przyprawy: sól, cukier, pieprz
Opis

Kapustę odsącz, pokrój i zalej niedużą ilością wody. Dodaj szczyptę cukru i tłuszcz. Następnie przykryj i gotuj przez ok. 45 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU Pod koniec gotowania dodaj kminek.

W tym czasie mąkę wysyp na blachę do pieczenia i zarumień w piekarniku na jasnozłoty kolor. Boczek (lub słoninę) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni tak, aby powstały małe chrupiące skwarki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Usmażony boczek zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Posyp mąką i zasmaż. Następnie rozprowadź kilkoma łyżkami wody, wymieszaj i zagotuj.

Ugotowaną kapustę odsącz i dodaj do zasmażki, wymieszaj ze skwarkami i przesmaż razem na wolnym ogniu (ok. 10 min). Kapustę podawaj z mięsem i ziemniakami lub knedlami z mięsem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje