Kanapki klubowe z pastą oliwkową, słodką papryką i kozim twarożkiem
Składniki
8 kromek chleba tostowego pszennego
100 g twarożku koziego
4 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
100 g oliwek czarnych
1/2 pomidora
1/4 sałaty lollo bianco
1 papryka czerwona
4 gałązki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy
1 łyżka bułki tartej
2 gałązki świeżego tymianku
Opis

Czarne oliwki przełóż do miski, w której wygodnie będzie miksować pastę. Dodaj cząstki pomidora, natkę pietruszki i czosnek. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą. Zmiksuj wszystko. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, dosyp łyżkę tartej bułki. Odstaw pastę.
 
Kromki chleba tostowego zrumień w piekarniku lub tosterze. Liście sałaty dokładnie umyj i odsącz z wody. Rozłóż kromki chleba po 4 sztuki w rzędzie na desce i posmaruj wszystkie pastą oliwkową.

Następnie na pierwsze dwie rozłóż liście sałaty, a na pozostałych rozsmaruj kozi twarożek i połóż plasterki papryki oraz listki świeżego tymianku.

Złóż kanapki jedną na drugą (2 kromki z sałatą i dwie z twarożkiem) pamiętając, aby wierzchnia kanapka była odwrócona nadzieniem do środka. Wbij 4 patyczki bambusowe w każdy róg, aby przytrzymać kanapkę.

Odetnij ostrym nożem skórę z kanapki, a następnie przekrój na cztery kwadraty, aby w każdej na środku znalazł się patyczek bambusowy. Rozłóż ćwiartki kanapki i ułóż na półmisku. Do dekoracji na każdy patyczek nabij kawałek pomidorka koktajlowego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery