Kanapka z żytniego chleba z sałatką z ogórka dekorowana szynką wiejską i jajkiem
Składniki
4 kromki żytniego chleba
80 g szynki domowej
20 g masła
1 jajko
1/2 ogórka zielonego
50 g jogurtu greckiego
2 ml octu winnego
5 ml oliwy
1 cebulka wiosenna
2 gałązki natki pietruszki
1 łyżka majonezu light
1 łyżeczka chrzanu tartego
Opis

Ogórka obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż ziarna, następnie pokrój ogórka na plasterki, przełóż do miski i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka minut, aby lekko puścił sok. Następnie odciśnij z wody i dolej oliwę, ocet i jogurt naturalny.

Zieloną część cebulki wiosennej pokrój w drobne plasterki. Dodaj do ogórków i wszystkie składniki sałatki dobrze wymieszaj. Jajko umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli. Gotuj na półtwardo przez 4 minuty od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Kromki chleba żytniego wstaw do tostera, aby zrobiły się chrupiące. Możesz do tego również użyć piekarnika z grillem. Gorące grzanki posmaruj masłem. Następnie nałóż na nie sałatkę z ogórków. Dekoracyjnie zawiń szynkę wiejską i poukładaj na kanapce. Jajko pokrój na ćwiartki i poukładaj na szynce. Do dekoracji jajka przygotuj majonez wymieszany z chrzanem. Niewielką ilość nałóż na każdą ćwiartkę. Dodatkowo do ozdoby kanapek użyj młodych listków natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
180 min.
Zupy