Przepisy Kanapka z grillowanym łososiem i ananasem
Składniki
2 filety łososia ok. 150 gramów każdy 
2 kromki chleba 
2 plastry ananasa
2 plastry szynki dojrzewającej
2 łyżki prażonej cebuli
kilka liści mięty
2 łyżeczki ostrego sosu
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 
1 łyżeczka zmielonego kopru włoskiego
1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przygotowania
1
Rybę wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na dwie równe części. Połącz 3 łyżki oliwy z solą, pieprzem syczuańskim, koprem włoskim i chili i marynuj w takiej paście rybę min. 30 minut.
2
Ukrój dwie równe kromki chleba lub bułki oraz 2 plastry ananasa o grubości ok. 8 mm.
3
Na grillu ułóż folię aluminiową złożoną 4 razy. Na niej grilluj łososia ok. 3–4 minuty z każdej strony. Taka „osłonka” zapobiegnie przywieraniu delikatnej ryby do rusztu. 
4
Obok na zwykłym ruszcie grilluj ananasa, chleb skropiony oliwą oraz szynkę.
5
Lekko ugrillowany chleb połóż na talerzu i skrop pikantnym sosem. Na tym połóż ananasa, posyp miętą i dodaj chipsy z szynki. Na tym ułóż łososia posypanego prażoną cebulką.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy