Przepisy Kanapka z chleba bananowego z nugatem czekoladowo-orzechowym
Składniki
4 banany
145 g mąki
115 g masła
200 g cukru brązowego lub białego
1 jajko
1 op. cukru waniliowego
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
Opis

Całe ciasto miesza się kuchenną łopatka lub szeroką rózgą. Piekarnik rozgrzej do 170°. W szerokiej misce wymieszaj miękkie masło, obierz banany i kawałki dodaj do masła. Owoce rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj cukier, jajko i cukier waniliowy. Wsyp sodę i sól. Na koniec dodaj mąkę i całość wymieszaj rózgą kuchenną.

Formę do pieczenia wyłóż papierem kuchennym. Przełóż ciasto do formy i wstaw do pieczenia na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150° i piecz jeszcze 20 minut. Dla pewności, że ciasto jest upieczone, wbij w środek drewniany potyczek – jeśli po wyjęciu będzie „suchy”, oznacza to, że chleb bananowy jest gotowy.

Ciasto wyjmij z piekarnika i formy, pozostaw na kratce kuchennej, aby ostygło. Chleb bananowy najlepiej robić dzień wcześniej, by dobrze ostygło, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu.

Chleb pokrój na kromki i posmaruj kremem nugatowym, złóż kromkę w kanapkę. Chleb bananowy do szkoły można pakować do pojemnika na śniadanie lub owijać w papier śniadaniowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4