Kanapeczki ze smażonymi boczniakami
Składniki
1/2 op. mieszanki sałat Rosso
280 g sera brie
100 g boczniaków
4 kromki chleba typu pumpernikiel
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
przyprawy: sól, pieprz
Sos winegret:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy dijon
gałązka tymianku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Za pomocą szklanki wykrój z pumpernikla krążki. Ser brie pokrój w kosteczkę, czosnek obierz. Boczniaki dokładnie umyj i otrząśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzyby, smaż na średnim ogniu, aż się zarumienią. Następnie obsyp je pokrojonym w kostkę serem brie i wciśnij czosnek, podsmaż kilka sekund, stale mieszając, dodaj sól i pieprz. Grzyby z kawałkami topiącego się sera szybko przełóż na krążki chleba. Na koniec posyp świeżymi listkami tymianku.

Kawałki sałat z mieszanki Rosso nadziej na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Zrób sos winegret: wszystkie składniki sosu wrzuć do miseczki. Olej wymieszaj dokładnie z octem, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj listki tymianku.

Podawaj kanapeczki z sałatą i osobno sos winegret.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Napoje