Kalva
Składniki
​100 g masła
120 g kaszy manny
300 ml mleka
100 g cukru
szczypta gałki muszkatołowej
2 szczypty cynamonu
Opis

Mleko wlej do garnka, wsyp cukier, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zagotuj. W drugim garnku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp kaszkę manną. Smaż przez ok. 10 min stale mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Kasza powinna mieć kolor złotobrązowy, a masło lekko się od niej oddzielać.

Następnie zmniejsz ogień i powoli wlewaj mleko z cukrem (uważaj, mleko może pryskać). Mieszaj szybko, aby pozbyć się grudek i gotuj przez kilka min. Podawaj na gorąco posypaną cynamonem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery