Przepisy Kalarepki faszerowane sałatką z makaronu
Składniki
​2 kalarepki
100 g makaronu w kształcie ryżu
75 g sera feta
1/2 papryki czerwonej
3 gałązki natki pietruszki
2 pomidory
2 szalotki
​2 gałązki szałwii
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
50 g masła
50 ml oliwy
skórka z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Nie powinien być w pełni miękki, ponieważ będzie jeszcze pieczony. Najlepiej będzie, gdy od czasu gotowania podanego na opakowaniu, odejmiesz 2 minuty. Przelej makaron zimną wodą i odsącz na sitku.
2
Kalarepki umyj i odetnij liście. Zetnij wierzch kalarepek na ok. 1/4 ich wysokości. Nie wyrzucaj odciętych części. Posłużą jako przykrywki. Pozostałą część obierz nożykiem do warzyw.
3
W szerokim rondelku wstaw wodę i lekko przypraw ją solą. Gdy tylko woda zagotuje się, wstaw młode kalarepki i gotuj ok. 10 minut. Przed faszerowaniem powinny delikatnie zmięknąć. Wyjmij je z wody i odsącz. Za pomocą małego nożyka i łyżki wydrąż środki.
4
Do ugotowanego makaronu dodaj pokruszony ser. Paprykę pokrój w kosteczkę, a skórkę cytryny w paski. Posiekaj też natkę pietruszki i dodaj do nadzienia. Przypraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz zgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Na koniec wlej oliwę i całość wymieszaj.
5
Do wydrążonych kalarepek nałóż obficie farsz. Powinien delikatnie wystawać poza kalarepkę. Przykryj kalarepki wcześniej odciętymi przykrywkami i przełóż do naczynia ceramicznego.
6
Pomidory umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek i szalotki pokrój w plasterki. Obsyp kalarepki pomidorami z cebulą i czosnkiem. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej białe wino i dodaj poszarpane listki szałwii. Na koniec na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw do pieczenia na ok. 40 minut w temp. 180⁰C. Naczynie możesz przykryć, aby kalarepki szybciej się upiekły. Pamiętaj jednak, aby 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Warzywa będą mogły jeszcze się zrumienić.
7
Wyjmij kalarepki i od razu podawaj. Każdą sztukę przełóż na półmisek i polej duszonymi pomidorami z szałwią.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy