Przepisy Kalarepki faszerowane sałatką z makaronu

Składniki

2 kalarepy
100 g makaronu w kształcie ryżu
75 g fety
½ papryki czerwonej
3 gałązki natki pietruszki
2 pomidory
2 szalotki
szałwii świeżej
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna (skórka)
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania

1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Nie powinien być w pełni miękki, ponieważ będzie jeszcze pieczony. Najlepiej będzie, gdy od czasu gotowania podanego na opakowaniu, odejmiesz 2 minuty. Przelej makaron zimną wodą i odsącz na sitku.

2

Kalarepki umyj i odetnij liście. Zetnij wierzch kalarepek na ok. 1/4 ich wysokości. Nie wyrzucaj odciętych części. Posłużą jako przykrywki. Pozostałą część obierz nożykiem do warzyw.

3

W szerokim rondelku wstaw wodę i lekko przypraw ją solą. Gdy tylko woda zagotuje się, wstaw młode kalarepki i gotuj ok. 10 minut. Przed faszerowaniem powinny delikatnie zmięknąć. Wyjmij je z wody i odsącz. Za pomocą małego nożyka i łyżki wydrąż środki.

4

Do ugotowanego makaronu dodaj pokruszony ser. Paprykę pokrój w kosteczkę, a skórkę cytryny w paski. Posiekaj też natkę pietruszki i dodaj do nadzienia. Przypraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz zgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Na koniec wlej oliwę i całość wymieszaj.

5

Do wydrążonych kalarepek nałóż obficie farsz. Powinien delikatnie wystawać poza kalarepkę. Przykryj kalarepki wcześniej odciętymi przykrywkami i przełóż do naczynia ceramicznego.

6

Pomidory umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek i szalotki pokrój w plasterki. Obsyp kalarepki pomidorami z cebulą i czosnkiem. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej białe wino i dodaj poszarpane listki szałwii. Na koniec na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw do pieczenia na ok. 40 minut w temp. 180⁰C. Naczynie możesz przykryć, aby kalarepki szybciej się upiekły. Pamiętaj jednak, aby 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Warzywa będą mogły jeszcze się zrumienić.

7

Wyjmij kalarepki i od razu podawaj. Każdą sztukę przełóż na półmisek i polej duszonymi pomidorami z szałwią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8