Przepisy Kalafiorowe kotlety z 5 składników
Składniki
1 średniej wielkości kalafior
1 mała cebula
50 g parmezanu
60 g bułki tartej
1 duże jajko
sól
Sposób przygotowania
1
Nagrzej piekarnik do 175 °C.
2
Oczyść kalafiora pod bieżącą wodą, a następnie potnij go na kawałeczki wielkości jednego kęsa. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 do 10 minut.
3
Odcedź kawałki kalafiora i wrzuć je do miksera. Zblenduj je na fragmenty wielkości ziarna ryżu, ale pamiętaj aby nie przesadzić. Kalafior straci wtedy dużo wody.
4
Dodaj drobno posiekaną cebulę, starty parmezan, bułkę tartą, szczyptę soli oraz jajko. Wymieszaj dokładnie.
5
Uformuj małe kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
6
Porada: Kalafiorowe kotlety nadają się zarówno jako danie główne, przystawka lub przekąska w podróży.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8