Przepisy Kaczka z sosem żurawinowym i warzywami
Składniki
4 filety kaczki ze skórą (o temperaturze pokojowej)
1/2 kg ugotowanej brukselki
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 szkl. żurawiny
200 ml czerwonego wina półwytrawnego
3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania
1
Natnij skórę kaczki. Uważaj, by nie uszkodzić mięsa.
2
Natrzyj mięso solą i pieprzem.
3
Ułóż kaczkę na zimnej patelni skórą w dół. Smaż mięso 15 minut na średnim ogniu, do momentu wytopienia się tłuszczu i ładnego zbrązowienia skórki.
4
W międzyczasie zagotuj 3/4 wina i dodaj żurawinę.
5
Pozostałe wino wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.
6
Odwróć piersi na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
7
Mięso przełóż do brytfanny skórą ku górze. Piecz w piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut, by mięso odpoczęło.
8
Ziemniaki i brukselkę dodaj do tłuszczu wytopionego z kaczki. Smaż do momentu, aż warzywa się zrumienią. 
9
Przed podaniem pokrój kaczkę i podawaj na warzywach posypanych koperkiem wraz z sosem żurawinowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne