Przepisy Kaczka z sosem żurawinowym i warzywami

Składniki

4 filety kaczki ze skórą (o temperaturze pokojowej)

1/2 kg ugotowanej brukselki

1/2 kg ugotowanych ziemniaków

1/2 szkl. żurawiny

200 ml czerwonego wina półwytrawnego

3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

przyprawy: sól, pieprz

koperek

Sposób przygotowania

 alt=
1

Natnij skórę kaczki. Uważaj, by nie uszkodzić mięsa.

 alt=
2

Natrzyj mięso solą i pieprzem.

 alt=
3

Ułóż kaczkę na zimnej patelni skórą w dół. Smaż mięso 15 minut na średnim ogniu, do momentu wytopienia się tłuszczu i ładnego zbrązowienia skórki.

 alt=
4

W międzyczasie zagotuj 3/4 wina i dodaj żurawinę.

 alt=
5

Pozostałe wino wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.

 alt=
6

Odwróć piersi na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

 alt=
7

Mięso przełóż do brytfanny skórą ku górze. Piecz w piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut, by mięso odpoczęło.

 alt=
8

Ziemniaki i brukselkę dodaj do tłuszczu wytopionego z kaczki. Smaż do momentu, aż warzywa się zrumienią. 

 alt=
9

Przed podaniem pokrój kaczkę i podawaj na warzywach posypanych koperkiem wraz z sosem żurawinowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 21.11-27.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4