Przepisy Kaczka po staropolsku faszerowana wątróbkami i jabłkami
Składniki
1 kaczka (ok. 2 kg)
5 jabłek szara reneta
300 g wątróbek drobiowych
2 szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
1–2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1
Obierz 3 jabłka, potnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
2
Czosnek oraz szalotkę obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do jabłek.
3
Wątróbki oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj do wcześniej pokrojonych składników.
4
Dodaj 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj.
5
Oczyść kaczkę, nadziej ją przygotowanym farszem i zaszyj.
6
Natrzyj kaczkę solą, pieprzem oraz majerankiem.
7
Wlej do foremki 1 łyżkę oleju. Ułóż na nim kaczkę, dodaj pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki. Kaczkę piecz przez 2,5 godziny w 180°C.
8
Możesz też po wyciągnięciu dodać do sosu, który powstał w foremce, 250 ml śmietany kremówki. Sos zlej, zagotuj i przetrzyj przez sitko. Do zagęszczenia wykorzystaj mąkę ziemniaczaną.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje