Przepisy Kaczka po staropolsku faszerowana wątróbkami i jabłkami

Składniki

1 kaczka (ok. 2 kg)

5 jabłek szara reneta

300 g wątróbek drobiowych

2 szalotki

4 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Dodatkowo:

250 ml śmietany kremówki

1–2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

 alt=
1

Obierz 3 jabłka, potnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i przełóż do miski.

 alt=
2

Czosnek oraz szalotkę obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do jabłek.

 alt=
3

Wątróbki oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj do wcześniej pokrojonych składników.

 alt=
4

Dodaj 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj.

 alt=
5

Oczyść kaczkę, nadziej ją przygotowanym farszem i zaszyj.

 alt=
6

Natrzyj kaczkę solą, pieprzem oraz majerankiem.

 alt=
7

Wlej do foremki 1 łyżkę oleju. Ułóż na nim kaczkę, dodaj pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki. Kaczkę piecz przez 2,5 godziny w 180°C.

 alt=
8

Możesz też po wyciągnięciu dodać do sosu, który powstał w foremce, 250 ml śmietany kremówki. Sos zlej, zagotuj i przetrzyj przez sitko. Do zagęszczenia wykorzystaj mąkę ziemniaczaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4