Przepisy Kaczka po pekińsku

Składniki

550 g filetu z kaczki (gotowego, ze skórą)
Syrop miodowy:
2 łyżki octu jabłkowego
½ szklanki wody
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Ciasto:
szklanki mąki pszennej
½ szklanki wody (gorącej)
1 łyżka oleju sezamowego
Farsz do naleśników:
2 dymki (pocięte wzdłuż w paseczki)
1 zielony ogórek (wydrążony z pestek)
Dodatkowo:
sos sojowy (do maczania naleśników)

Opis

Przygotuj kaczkę: filet z kaczki dokładnie umyj i osusz. Składniki syropu wymieszaj ze sobą i zagotuj. Następnie jeszcze gorącym syropem polej kaczkę. Piersi kaczki przebij igłą z nitką i na nitce powieś je w chłodnym i przewiewnym miejscu na 1 godzinę. W międzyczasie polewaj kaczkę kilkakrotnie syropem. Po godzinie filety z kaczki przełóż na ruszt do piekarnika – możesz je dodatkowo posmarować miodem. Pod spód kaczki postaw blachę z wodą, aby nadmiar tłuszczu miał gdzie skapywać. Włącz termoobieg i susz kaczkę przez godzinę. W trakcie suszenia polewaj ją syropem. Skóra kaczki po wysuszeniu powinna przypominać pergamin. Po godzinie suszenia zacznij piec ją w temp. 240° przez ok. 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180° i piecz dalej 40 min. Po upieczeniu kaczkę wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 min do ostygnięcia. Następnie filet z kaczki pokrój w równe paski.

Przygotuj ciasto: szklankę mąki wsyp do miski i zalej ją wrzątkiem. Mieszaj łyżką aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę wody, jeśli będzie za wilgotne, dosyp mąki. Gdy ciasto przestygnie zacznij ugniataj je rękami, aby stało się elastyczne. Następnie pozostaw je na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmij z miski i wyrób w dłoniach ponownie. Blat posyp mąką, z ciasta uformuj dość cienki wałek o długości ok. 40 cm i grubości 2,5 cm. Pokrój go na równe kawałki (podobnie jak kopytka), z każdego kawałka zrób kulkę. Kulki lekko rozwałkuj na większe placki. Spody dwóch nie do końca rozwałkowanych naleśników posmaruj olejem. Następnie nałóż je na siebie stronami posmarowanymi olejem i rozwałkuj na większe placki o średnicy ok. 15 cm.

Patelnię rozgrzej (bez tłuszczu) i na bardzo małym ogniu smaż naleśniki przez ok. 2 minuty, aż lekko wyschną z obu stron. Ostudzone rozdziel na dwa cieńsze. Na tak przygotowane naleśniki połóż po kilka pasków mięsa z kaczki, paski obranego i wydrążonego z pestek zielonego świeżego ogórka i pociętą w podłużne pasy dymkę. Naleśniki zawiń ciasno i zepnij wykałaczką. Podawaj do smaku z sosem słodko-kwaśnym lub sosem sojowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem