Przepisy Japońska zupa Ramen

Składniki

2 jajka

100 ml sosu sojowego

500 ml bulionu warzywnego

20 g imbiru

40 g marynowanego imbiru

2 ząbki czosnku

2 filety z kaczki (ok. 400 g)

kilka kropel oleju sezamowego

20 ml sake

pieprz czarny

1 marchewka

4 grzyby shitake

1 łyżka cukru brązowego

2 łyżki octu ryżowego

2 zielone cebulki + 1 cebulka do posypania

2 łyżki wodorostów wakame

400 g makaronu ramen

Opis

Przełóż jajka do rondelka z wodą. Po zagotowaniu wody gotuj jajka jeszcze 3 minuty. Schłodź je pod zimną wodą, obierz i jeszcze gorące przełóż do miseczki. Zalej jajka sosem sojowym i odstaw do lodówki na całą noc.

Umyj filety z kaczki i natnij skórę na krzyż. Przypraw lekko sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Ułóż kaczkę na suchej i zimnej patelni. Podsmaż od strony skóry na złoty kolor. Potem przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek i świeży imbir pokrojone w cienkie paseczki. Wlej olej sezamowy i sake. Po ok. 10 minutach wyjmij mięso i odstaw do schłodzenia.

Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. Możesz też użyć obieraczki do warzyw. Dodaj marchewkę wraz z grzybami do bulionu. Gotuj 5 minut. Odcedź bulion. Grzyby z bulionu pokrój w plasterki.

W rondelku zagotuj wodę i włóż makaron. Gotuj 4 minuty na małym ogniu, a potem odcedź. Namocz we wrzątku wodorosty. Trzymaj je w gorącej wodzie 5 minut. Wywar z wodorostów przelej do bulionu. Cebulki natnij wzdłuż, ale nie do końca, tak by z cebuli powstała miotełka. Przełóż cebulki do zimnej wody. Skręcą się i będą wyglądać dekoracyjnie w zupie. Przypraw bulion do smaku. Dodaj jeszcze sos sojowy, cukier i ocet ryżowy.

Pokrój kaczkę w cienkie plasterki. Wyjmij jajka z sosu sojowego i przekrój na pół. Na głębokim talerzu ułóż składniki w następującej kolejności: makaron, marchewka, grzyby, cebulka, kaczka, wodorosty, marynowany imbir. Zalej składniki gorącym bulionem i posyp drobno pociętą zieloną cebulką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4