Przepisy Jajko w koszulce na sałatce z zielonych szparagów
Składniki
2 pęczki zielonych szparag
100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
2 cebulka młoda
2 gałązki natki pietruszki
1 pęczek rzodkiewki
50 ml oliwy 
1/2 cytryny
4 jajka
4 łyżki octu estragonowego
przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
Opis

Szparagi umyj i obierz od połowy do podstawy z łykowatej skórki. 

W szerokim rondlu zagotuj ok. 1,5 l wody i przypraw 1 łyżeczką soli i cukru. Do wody włóż delikatnie szparagi i gotuj powoli przez ok. 5 minut. Następnie wyjmij na szerokie sito kuchenne i przelej zimną wodą, by szparagi zachowały zieloną barwę. Z rzodkiewek odetnij zielone listki i korzonki, następnie umyj. Pokrój je w plasterki i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cebulki pokrój na kawałki pod kątem, aby dekoracyjnie wyglądały. Dodaj do miski. 

Natkę pietruszki posiekaj i wsyp do sałatki. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj i dopiero wlej oliwę z oliwek. Sałatkę odstaw do lodówki.  

W szerokim i wysokim garnku przygotuj wodę – ok. 2 l, przypraw solą i octem estragonowym. Jak tylko się zagotuje, to zmniejsz ogień. Jajko rozbij do chochelki kuchennej i powoli wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj wodę, aby białko jaja mogło całe otulić żółtko. Wlej pozostałe jajka z chochelki i wszystkie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu jajek w koszulkach, przygotuj każde jajko osobno, aby mieć gwarancję, że każde będzie dobrze ugotowane – ścięte białko, a płynne żółtka. Jajka przełóż na talerz. 

Szparagi ułóż na półmisku a na środek nałóż sałatkę z pomidorów i rzodkiewki. Jajka w koszulce postaraj się ułożyć na wierzchu sałatki, wtedy całe danie będzie prezentować się dekoracyjnie. Można jeszcze dekorować listkami natki i kropelkami oliwy z oliwek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
15 min.
Napoje
4 miesięcy temu
30 min.
Desery
4 miesięcy temu
45 min.
Zupy
4 miesięcy temu
60 min.
Zupy