Przepisy Jajko w bułce z kolorową sałatką
Składniki
2 bułki grahamki
2 duże jajka
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sałatka:
100 g sałaty rzymskiej
1/2 średniego ogórka
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
Opis

Rozgrzej piekarnik do 190°C. W bułkach odkrój z góry płaskie piętki. Z pozostałych spodów wybierz trochę miękkiego środka. Posmaruj spody od środka masłem i wbij do nich jajka. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Odkrojone piętki połóż obok piekących się bułek.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Sałatę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki, ogórka i cebulę pokrój na plasterki. Wymieszaj składniki i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

Kiedy białko piekącego się jajka zetnie się (tzn. z przezroczystego stanie się białe), potrawa jest gotowa. Wyciągnij bułki z piekarnika i podaj na gorąco z sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
25 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje