Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria
Składniki
500 g ziemniaków (najlepiej młodych lub potatków)
1 łyżka masła
4 jaja
100 ml śmietany
6 ogórków gruntowych
pęczek koperku
1 cebula
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Do gotującej się wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte, nieobrane ziemniaki. Gotuj ziemniaki w skorupkach przez ok. 20-25 min.

Zrób mizerię: ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj cebulkę pokrojoną w talarki i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1 min.

Ugotowane ziemniaki posyp drobno posiekanym koperkiem. Podawaj z jajkiem sadzonym i mizerią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
55 min.
Dania główne