Jajka zapiekane z boczkiem i papryką
Składniki
200 g cienkich plastrów surowego boczku
3 jajka
50 g startego żółtego sera
1/2 strąka czerwonej papryki
1/4 białej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
20 ml oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Paprykę zmiksuj z przecierem pomidorowym, cebulą, czosnkiem i pieprzem cayenne, zostawiając kilka małych kawałków w całości. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem.
2
Foremki wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż plasterkami boczku.  
3
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dno wyłożonych boczkiem foremek połóż po półtorej łyżeczki pasty paprykowej i wbij na to jajko, uważając by nie rozbić żółtka. Dołóż z boku kawałki surowej papryki i posyp wierzch startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Zupy