Jajka w kokilkach ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą
Składniki
8 jajek
150–200 g świeżego szpinaku
50 g boczku lub szynki długo dojrzewającej
100 g gorgonzoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju 
świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek
świeżo mielony pieprz 
sól (opcjonalnie)
Opis

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojony czosnek. Dodaj szpinak, wcześniej dokładnie opłukany. Duś do odparowania wody, a następnie wystudź.

Na dno kokilek połóż pokrojony w drobną kostkę boczek (odrobinę zostaw do posypania wierzchu). Następnie wyłóż po 1 łyżce szpinaku i wbij ostrożnie po 2 jajka. Na wierzchu rozkrusz ser i posyp resztą boczku. Całość dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.

Przekąski wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 14–18 min do momentu ścięcia białka. Podawaj ciepłe w kokilkach.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery