Jajka po benedyktyńsku na toście z kiełbasą krakowską
Składniki
2 jaja
2 kromki chleba tostowego
6 plastrów kiełbasy krakowskiej
garść rukoli
koper do dekoracji
oliwa lub masło do posmarowania tostów
Opis

Zagotuj wodę z octem. Chleb tostowy posmaruj lekko z wierzchu oliwą lub masłem. Na wierzch połóż plastry kiełbasy krakowskiej i podpiecz tosty w piekarniku (ok. 2 min w temperaturze 220°). W międzyczasie do gotującej się wody wbij jajka i gotuj przez ok. 2 – 3 min. Kiedy kiełbasa i chleb zarumienią się wyjmij tosty z piekarnika. Na ciepłe tosty połóż rukolę i gorące jajka prosto z wody. Jajka nie powinny być w środku ścięte (możesz zahartować je w zimnej wodzie po wyciągnięciu). Podawaj od razu. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery