Jaja faszerowane pastą z szynki i sera
Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo
20 g sera żółtego np. ementaler
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 pęczka cieniutkiego szczypiorku
garść kiełków rzodkiewki
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Następnie wystudź i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, szynkę drobno pokrój i wszystko przełóż do miseczki z żółtkami. Dodaj musztardę, majonez i śmietanę – wszystko zmiksuj. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Z masy, zwilżonymi wodą dłońmi, formuj kuleczki trochę większe od średnicy żółtek. Miejsca po żółtkach wyłóż kiełkami i połóż na nich kuleczki z farszu. Kuleczki możesz przewiązać szczypiorkiem. Jajka podawaj z sałatą. Możesz dodać na wierzch majonez.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje