Przepisy Jaja chińskie z sosem zielonym

Składniki

6 jajek
1 łyżka soli
20 ml sosu sojowego
½ łyżeczki gwiazdki anyżu (mielonej)
2 łyżeczki herbaty czarnej liściastej
Sos zielony:
5 plastrów wędliny
2 łyżki kaparów
3 łyżki mrożonego przecieru szpinakowego
½ pęczka świeżej pietruszki
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz czarny mielony
1 jajko (ugotowane na twardo)
¼ zielonego ogórka

Opis

Jajka zalej wodą i gotuj przez 10 min, a następnie wystudź i lekko uderzaj w skorupki nożem, tak aby całe jajko pokryło się delikatną siecią pęknięć. Jaja ponownie zagotuj, wsyp sól, anyż, herbatę, sos sojowy i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godz. Zestaw z ognia i pozostaw na 8 godzin w płynie.

Przygotuj sos zielony: jajko obierz ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Szczypior i pietruszkę grubo posiekaj, wędlinę pokrój na małe kawałki, a ogórek w plastry. Wszystkie składniki wrzuć do miksera. Dodaj szpinak, kapary i majonez, a następnie zmiksuj wszystko razem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jaja obierz ze skorupki i podawaj jako przekąskę z sosem zielonym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8