Przepisy Jagodzianki

Składniki

300 g jagód
250 ml mleka (podgrzanego)
2 jajka
50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
100 g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
90 ml oleju słonecznikowego
1 szczypta soli

Sposób przygotowania

1

Wymieszaj drożdże, odrobinę mleka i szczyptę cukru. W mące zrób dołek, do którego możesz wlać rozczyn. Postaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min do wyrośnięcia.

2

Zmiksuj jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj podgrzane mleko.

3

Wlej masę jajeczną do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo olej.

4

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie umyj i osusz jagody.

5

Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobiegu do 150°. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć lepienie bułeczek. Odrywaj porcje ciasta (z podanych składników powinno wyjść ich 12–16) i rozpłaszcz na okrągły placuszek. Nałóż porcję jagód i zlep placuszek w okrągłą bułeczkę. Ulepione bułeczki układaj na blasze wysmarowanej olejem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem