Przepisy Jagodzianki

Składniki

300 g jagód 

250 ml podgrzanego mleka 

2 jajka 

50 g świeżych drożdży 

500 g mąki 

100 g cukru 

1/2 op. cukru waniliowego 

90 ml oleju 

szczypta soli

Sposób przygotowania

 alt=
1

Wymieszaj drożdże, odrobinę mleka i szczyptę cukru. W mące zrób dołek, do którego możesz wlać rozczyn. Postaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min do wyrośnięcia.

 alt=
2

Zmiksuj jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj podgrzane mleko.

 alt=
3

Wlej masę jajeczną do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo olej.

 alt=
4

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie umyj i osusz jagody.

 alt=
5

Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobiegu do 150°. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć lepienie bułeczek. Odrywaj porcje ciasta (z podanych składników powinno wyjść ich 12–16) i rozpłaszcz na okrągły placuszek. Nałóż porcję jagód i zlep placuszek w okrągłą bułeczkę. Ulepione bułeczki układaj na blasze wysmarowanej olejem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4