Przepisy Jaglane lody bananowo-kakaowe
Składniki
1 szkl. kaszy jaglanej
500 g dojrzałych bananów
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki gorzkiego kakao
200 g orzechów ziemnych w łupinach
1 białko
1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Dodatkowo:
świeże owoce, np. maliny
Sposób przygotowania
1
Dzień wcześniej obierz i pokrój banany. Przełóż do woreczka i schowaj do zamrażalnika. Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i ostudź. Przestudzoną kaszę zmiksuj z zimnym mleczkiem. Dodaj zamrożone banany i całość zmiksuj.
2
Część zmiksowanych bananów wymieszaj z karobem i kakao. Lody powinny być wystarczająco słodkie i nie wymagają dodatkowego słodzenia cukrem. Ostatecznie można dodać do nich odrobinę miodu.
3
Lody przełóż do foremki i włóż do zamrażalnika na 1–2 godziny.
4
Orzechy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodatkowo ugnieć widelcem. Połącz orzechy z białkiem i przypraw solą.
5
Rozłóż orzechy na papierze i piecz ok. 10 minut w 180°C lub do uzyskania preferowanego przypieczenia.
6
Lody po wyciągnięciu z zamrażalnika oprósz orzechami i udekoruj świeżymi owocami, np. malinami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne