Przepisy Jaglane lody bananowo-kakaowe
Składniki
1 szkl. kaszy jaglanej
500 g dojrzałych bananów
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki gorzkiego kakao
200 g orzechów ziemnych w łupinach
1 białko
1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Dodatkowo:
świeże owoce, np. maliny
Sposób przygotowania
 alt=
1
Dzień wcześniej obierz i pokrój banany. Przełóż do woreczka i schowaj do zamrażalnika. Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i ostudź. Przestudzoną kaszę zmiksuj z zimnym mleczkiem. Dodaj zamrożone banany i całość zmiksuj.
 alt=
2
Część zmiksowanych bananów wymieszaj z karobem i kakao. Lody powinny być wystarczająco słodkie i nie wymagają dodatkowego słodzenia cukrem. Ostatecznie można dodać do nich odrobinę miodu.
 alt=
3
Lody przełóż do foremki i włóż do zamrażalnika na 1–2 godziny.
 alt=
4
Orzechy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodatkowo ugnieć widelcem. Połącz orzechy z białkiem i przypraw solą.
 alt=
5
Rozłóż orzechy na papierze i piecz ok. 10 minut w 180°C lub do uzyskania preferowanego przypieczenia.
 alt=
6
Lody po wyciągnięciu z zamrażalnika oprósz orzechami i udekoruj świeżymi owocami, np. malinami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4