Przepisy Jabłko z żurawiną zapiekane pod kruszonką orzechową

Składniki

4 jabłka czerwone twarde 

50 g żurawiny suszonej 

30 g cukru brązowego

1/2 cytryny 

Kruszonka:

50 g orzechów włoskich 

50 g masła 

50 g cukru 

1 łyżeczka cynamonu 

1 żółtko 

Opis

Orzechy włoskie zmiel lub zblenduj na drobno. Przełóż do miseczki dodaj cukier, cynamon oraz miękkie masło i żółtko. Wymieszaj razem i odstaw.

Żurawinę suszoną pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z cukrem oraz sokiem oraz skórką z cytryny. Ugnieć razem lekko.

Jabłka umyj i odetnij nożem wierzch jabłka na 3/4 jego wysokości od strony ogonka. Dzięki temu dostaniesz się do gniazda nasiennego i będziesz miał dekoracyjną przykrywkę. Łyżeczką wydrąż pestki i gniazda. Wypełnij nadzieniem żurawinowym. Na każde jabłko nałóż jeszcze kruszonkę. Wyrównaj brzegi i wierzch. Nakryj odciętą częścią jabłka. Wstaw do pieczenia na 60 minut w temp. 130˚.

Jeśli masz czas, jabłka możesz zapiekać w temperaturze niższej 80˚ przez 3–4 godziny. Upieczone owoce  przełóż na talerz i od razu podawaj – gorące są najsmaczniejsze.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4