Przepisy Jabłko z żurawiną zapiekane pod kruszonką orzechową

Składniki

4 jabłka czerwone twarde 

50 g żurawiny suszonej 

30 g cukru brązowego

1/2 cytryny 

Kruszonka:

50 g orzechów włoskich 

50 g masła 

50 g cukru 

1 łyżeczka cynamonu 

1 żółtko 

Opis

Orzechy włoskie zmiel lub zblenduj na drobno. Przełóż do miseczki dodaj cukier, cynamon oraz miękkie masło i żółtko. Wymieszaj razem i odstaw.

Żurawinę suszoną pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z cukrem oraz sokiem oraz skórką z cytryny. Ugnieć razem lekko.

Jabłka umyj i odetnij nożem wierzch jabłka na 3/4 jego wysokości od strony ogonka. Dzięki temu dostaniesz się do gniazda nasiennego i będziesz miał dekoracyjną przykrywkę. Łyżeczką wydrąż pestki i gniazda. Wypełnij nadzieniem żurawinowym. Na każde jabłko nałóż jeszcze kruszonkę. Wyrównaj brzegi i wierzch. Nakryj odciętą częścią jabłka. Wstaw do pieczenia na 60 minut w temp. 130˚.

Jeśli masz czas, jabłka możesz zapiekać w temperaturze niższej 80˚ przez 3–4 godziny. Upieczone owoce  przełóż na talerz i od razu podawaj – gorące są najsmaczniejsze.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4