Przepisy Jabłka pieczone na grillu nadziewane migdałami
Składniki
4 jabłka
3 łyżki cukru brązowego
20 g masła
40 g mielonych migdałów
100 g twarożku
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1/4 cytryny
wanilia lub cukier waniliowy
Opis

Mielone migdały przesyp do miski. Dodaj cynamon, cukier brązowy oraz wanilinowy. Wszystko wymieszaj. Skórkę z cytryny obierz i drobno posiekaj. Dodaj do orzechów. Twarożek wymieszaj z rodzynkami i też dodaj do mielonych migdałów. Cały farsz dokładnie wymieszaj. 

W następnej kolejności umyj jabłka. Odetnij nożem owoce wraz z ogonkami na 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Faszeruj obficie nadzieniem migdałowym i przykryj częścią jabłka z ogonkiem. 

Zawiń jabłka w folię aluminiową i wstaw na ruszt grilla. Piecz powoli na średnim poziomie grilla, przewracaj jabłka, by się równo zrumieniły. Potem odstaw w ciepłe miejsce grilla, najlepiej obok żaru i zostaw, by się wypiekły. Jak tylko z jabłek zacznie wypływać sok, to będzie oznaczało, że są gotowe. 

Przełóż jabłka na deskę. Delikatnie odwiń folię z wierzchu. Wyjmij owoce z folii i przełóż na półmisek. Dodatkowo możesz dekoracyjnie posypać je cukrem pudrem, a także udekorować listkami mięty i cynamonem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery