Przepisy Jabłka pieczone na grillu nadziewane migdałami

Składniki

4 jabłka

3 łyżki cukru brązowego

20 g masła

40 g mielonych migdałów

100 g twarożku

50 g rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

1/4 cytryny

wanilia lub cukier waniliowy

Opis

Mielone migdały przesyp do miski. Dodaj cynamon, cukier brązowy oraz wanilinowy. Wszystko wymieszaj. Skórkę z cytryny obierz i drobno posiekaj. Dodaj do orzechów. Twarożek wymieszaj z rodzynkami i też dodaj do mielonych migdałów. Cały farsz dokładnie wymieszaj. 

W następnej kolejności umyj jabłka. Odetnij nożem owoce wraz z ogonkami na 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Faszeruj obficie nadzieniem migdałowym i przykryj częścią jabłka z ogonkiem. 

Zawiń jabłka w folię aluminiową i wstaw na ruszt grilla. Piecz powoli na średnim poziomie grilla, przewracaj jabłka, by się równo zrumieniły. Potem odstaw w ciepłe miejsce grilla, najlepiej obok żaru i zostaw, by się wypiekły. Jak tylko z jabłek zacznie wypływać sok, to będzie oznaczało, że są gotowe. 

Przełóż jabłka na deskę. Delikatnie odwiń folię z wierzchu. Wyjmij owoce z folii i przełóż na półmisek. Dodatkowo możesz dekoracyjnie posypać je cukrem pudrem, a także udekorować listkami mięty i cynamonem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4