Przepisy Jabłecznik
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g mąki krupczatki
200 g masła
3 żółtka
8 g cukru waniliowego
kilka łyżek cukru pudru
kilka łyżek śmietany 18%
Masa z jabłek:
ok. 2 kg jabłek
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka tartej skórki cytrynowej
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Opis

Przygotuj ciasto: obie mąki wymieszaj ze sobą i posiekaj z twardym masłem. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę – wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto może być klejące, obsypuj je mąką z wierzchu, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki, a drugą również zawiń w folię i zamroź aby później zetrzeć je na tarce.

Przygotuj masę: jabłka umyj i przekrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne lub zetrzyj je na tarce w całości, pozostawiając ogryzek. Do jabłek dodaj cytrynę, skórkę z cytryny, cukier, cynamon i wszystko wymieszaj. Przełóż jabłka na patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aby sok lekko wyparował (ok. 20 min).

Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 32 x 26 cm wyłóż pergaminem, wyjmij schłodzone ciasto i wyłóż nim blachę. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 15 min) w temp. 200°. Następnie wyjmij, przełóż jabłkami, a na wierzch zetrzyj na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Desery