Przepisy Jabłecznik tatin

Składniki

Ciasto:

200 g pszennej mąki

ok. 100 g twardego masła

1 jajko

30 g cukru

szczypta soli

Nadzienie:

1 kg jabłek champion

30 g twardego masła

50 g cukru

15 ml soku z cytryny

Dodatkowo:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do roztopienia)

kila gałek lodów waniliowych lub śmietankowych

2 łyżki masła do smarowania formy

ewentualnie 1 jajko do posmarowania ciasta

Opis

Formę do pieczenia (okrągłą o średnicy ok. 24 cm) posmaruj cienką warstwą masła (ok. 1 łyżką), wyłóż papierem do pieczenia. Papier również nasmaruj masłem.

Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Masło pokrój w małą kostkę. Jabłka ułóż ciasno na dnie formy, posyp z wierzchu kilkoma łyżkami cukru i pokrojonym masłem. Ułóż kolejną warstwę z jabłek, posyp cukrem i masłem, a potem kolejną aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jabłka muszą być ułożone ciasno obok siebie. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 30–40 min. W trakcie pieczenia wytworzy się dużo syropu z jabłek, dlatego w trakcie pieczenia odlej go odrobinę i piecz dalej.

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj składniki w palcach na wiórki. Następnie dodaj cukier, sól, jajko i wymieszaj łyżką. Zagniataj na gładką masę. Z ciasta zrób kulę i zawiń w folię, po czym schowaj do lodówki na ok. 30 min (wyjmij w momencie, kiedy jabłka się upieką). Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, nieco większy od średnicy formy. Z ciasta wytnij równe koło o średnicy formy i nakryj nim z wierzchu gorące jabłka. Ciasto przed pieczeniem możesz posmarować rozbełtanym jajkiem. Piecz przez kolejne 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij, przestudź, odwróć do góry dnem, przełóż na duży talerz i pokrój na porcje. Podawaj ciepłe z lodami i czekoladą. Jabłecznik możesz podawać także na zimno.

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę połam i włóż do małego naczynia żaroodpornego (kokilki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na około 2-3 min. Czekoladę rozmieszaj łyżką, a następnie polej nią kawałki ciasta oraz porcje lodów.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4