Przepisy Imbirowe gwiazdki

Składniki

80 g masła

3 łyżeczki miodu

50 g cukru trzcinowego

180 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki imbiru (mielonego)

Opis

Co roku brakuje nam jednak czasu i chcemy skorzystać z najprostszych przepisów na świąteczne specjały, które możemy przygotować z naszymi dziećmi. Dziś chcemy się podzielić z Wami właśnie jednym z nich.

PORADY :

Właściwie każdy z nas szukał kiedyś sposobu na zmiękczenie pierniczków przed Wigilią. Sztuczkę z pokrojonym jabłkiem zna zapewne większość z nas, ale my znamy jeszcze ciekawszą. Przechowuj pierniki w zamkniętym słoju. Każdej nocy wkładaj do środka kromkę świeżego chleba. Chleb do rana stanie się suchym tostem, ponieważ piernik wchłania całą wilgoć. Dobrym sposobem na zachowanie miękkości pierniczków jest również krótkie pieczenie. Czasami wystarczy 8–9 minut i pierniki będą gotowe. Im dłużej pieczesz, tym bardziej je wysuszysz.


Dla wielu z nas świąteczne ciasteczka to tylko pośpiech i czasami również stres. Zainspiruj się naszymi przepisami na wypieki i oszczędzaj cenny czas.


Sezon bożonarodzeniowy obejmuje nie tylko pierniki, ale także inne popularne na wielu szerokościach geograficznych świąteczne wypieki. Spróbuj smacznych świątecznych ciasteczek mandarynkowych lub świątecznych babeczek.


Korzenne przyprawy odnajdą się doskonale nie tylko w ciasteczkach. Rozgrzewająca herbata z pomarańczą wyczaruje prawdziwą przedświąteczną atmosferę.

 

Sposób przygotowania

1

Podgrzej masło, miód i cukier trzcinowy na patelni. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

2

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielony imbir do dużej miski i wymieszaj. Zrób wgłębienie w środku mieszanki i wlej roztopione masło i cukier.

3

Dokładnie mieszaj, aby uzyskać zwarte ciasto. Najlepiej wyrobić je rękami.

4

Z ciasta zrób kulkę i owiń ją folią spożywczą. Pozostaw przez 30 minut w lodówce.

5

Następnie wyjmij ją z lodówki. Powoli i dokładnie rozwałkuj na cienkie ciasto o grubości około 3–4 mm. Posyp wałek mąką, aby ułatwić sobie pracę.

6

Z ciasta wytnij gwiazdki i umieść je na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze.

7

Piecz w 190°C przez około 6-8 minut, aż gwiazdki będą złote.

8

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Nie martw się, jeżeli pierniczki będą wciąż miękkie. Stwardnieją dopiero po kilku chwilach.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 3.12.2019-24.12.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4