Imbir kandyzowany
Składniki
1 duży korzeń świeżego imbiru
cukier kryształ
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis

Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (1-2 mm). Plastry imbiru wsyp do małego garnka i zalewaj wrzątkiem, aż woda całkiem zakryje imbir. Dosyp łyżeczkę soli i gotuj przez 30 min. Po tym czasie zdejmij imbir z ognia i odcedź na sitku. Odcedzony imbir zważ.

Odważ taką samą ilość cukru kryształu. Do garnka wlej 3 łyżki wody, wsyp odważony cukier kryształ i wrzuć ugotowany imbir. Dosyp łyżeczkę cukru waniliowego i postaw na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić i zacząć lekko bulgotać. W ten sposób gotuj imbir przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy plastry imbiru staną się zupełnie przeźroczyste, a cukier zacznie się karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE zdejmij całość z ognia.

Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rozsyp na nim warstwę cukru. Gorący imbir wyciągnij na rozsypany cukier i dwoma widelcami porozdzielaj na poszczególne plasterki. Zostaw do całkowitego wyschnięcia na ok. 12 godzin. Tak przygotowany imbir przechowuj w suchym pojemniku, np. w puszce wyłożonej papierem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne