Przepisy Imbir kandyzowany

Składniki

1 duży korzeń świeżego imbiru

cukier kryształ

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis

Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (1-2 mm). Plastry imbiru wsyp do małego garnka i zalewaj wrzątkiem, aż woda całkiem zakryje imbir. Dosyp łyżeczkę soli i gotuj przez 30 min. Po tym czasie zdejmij imbir z ognia i odcedź na sitku. Odcedzony imbir zważ.

Odważ taką samą ilość cukru kryształu. Do garnka wlej 3 łyżki wody, wsyp odważony cukier kryształ i wrzuć ugotowany imbir. Dosyp łyżeczkę cukru waniliowego i postaw na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić i zacząć lekko bulgotać. W ten sposób gotuj imbir przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy plastry imbiru staną się zupełnie przeźroczyste, a cukier zacznie się karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE zdejmij całość z ognia.

Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rozsyp na nim warstwę cukru. Gorący imbir wyciągnij na rozsypany cukier i dwoma widelcami porozdzielaj na poszczególne plasterki. Zostaw do całkowitego wyschnięcia na ok. 12 godzin. Tak przygotowany imbir przechowuj w suchym pojemniku, np. w puszce wyłożonej papierem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4