Holenderski matjas zawijany z sałatką ziemniaczaną
Składniki
200 g matjasu 
200 g ziemniaków
1 cebula czerwona
po 1 papryczce piri-piri (żółta i czerwona)
40 g wędzonego boczku 
1 łyżka małych kaparów 
1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej
1/4 pęczku natki pietruszki
 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
1/2 cytryny
przyprawy: czarny pieprz, sól morska
Opis

Matjasy umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Przytnij końcówki ryby, aby płat wyglądał ładnie. Przełóż na półmisek i polej oliwą z oliwek, następnie pokrop delikatnie sokiem z cytryny. Odstaw do zamarynowania na czas przygotowania sałatki. 

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki podobne do frytek. Ugotuj je następnie w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie cebulę obierz i pokrój w piórka podobnej długości co ziemniaki. Papryki pokrój drobno w piórka. Jeszcze ciepłe ziemniaki przypraw oliwą z oliwek, cebulą i papryką. Dodaj świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól oraz łyżeczkę musztardy. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj. 

Matjasy rozłóż na płasko i nałóż sałatkę ziemniaczaną na jeden koniec. Zwiń ostrożnie i zepnij wykałaczką. Przełóż na dekoracyjny talerz i polej jeszcze wierzch pozostałym sosem z sałatki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery