Przepisy Wielkanocny farsz zadowolonego Jana
Przygotowane dla Ciebie przez
Przygotowane dla Ciebie przez

Jana

Składniki

400 g chleba pszennego
4 jajka
4 jajka (ugotowane na twardo)
1 garść liści szpinaku (opcjonalnie rukoli lub pokrzywy ogrodowej)
110 g masła (z czego 10 g do wysmarowania formy)
250 ml mleka pełnotłustego
sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
bułka tarta (do oprószenia formy)

Sposób przygotowania

1

Chleb pokrój w drobną kostkę i zostaw do obeschnięcia. Zblanszuj (gotuj) szpinak we wrzątku przez pół minuty. Po ostygnięciu posiekaj. Oddziel białka od żółtek, ubij białka aż do uzyskania sztywnej piany. Do naczynia z pokrojonym chlebem wlej roztopione masło i od razu dorzuć posiekany szpinak. Dodaj mleko z żółtkami i odstaw, aż chleb nasiąknie. Przypraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj z pianą z białek.

2

Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Farsz podziel na dwie części, z czego jedną przełóż do formy. Na środku zrób wgłębienie i ułóż w nim ugotowane jajka. Wypełnij formę resztą farszu.

3

Piecz w temperaturze 160-180°C przez 35-40 minut. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 29.10-4.11.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8