Przepisy Uroczysta kaczka Babci Ani
Przygotowane dla Ciebie przez

Annę

Składniki
1 kaczka
2 jabłka
80 g boczku do wciśnięcia w korpus kaczki
30 g boczku do jabłek
50 g masła
mąka do zagęszczenia sosu
1 l bulionu drobiowego
sól
Kiszona kapusta
500 g kiszona kapusta
1 szt. cebula
1 szt. ziemniak
1 szt. jabłko (z pieczonej kaczki, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem)
2 łyżka cukier
1 łyżeczka kminek
1 łyżka tłuszcz (masła lub smalcu)
100 ml woda
sól
Kluseczki
400 g chleb (biały)
3 szt. jajka (rozmiar M)
100 g masło
100 g mleka pełnotłustego
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
KACZKA - Wydrąż jabłka (bez przekrajania) i wypełnij je drobno pokrojonym boczkiem (30 g). Resztę boczku pokrój na małe kawałki i umieść go w zamrażalniku (80 g). Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Odetnij skrzydła wraz z kuprem i włóż je do brytfanny. Korpus delikatnie ponacinaj i w te miejsca wsadź pojedyncze kawałki zmrożonego boczku. Wierzch kaczki posmaruj rozpuszczonym masłem i oprósz delikatnie solą. Do środka kaczki włóż jabłka nafaszerowane boczkiem. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
2
KACZKA - Rozgrzej piekarnik do 160°C. Brytfankę z odciętymi skrzydłami i kuprem podlej wodą i wstaw do piekarnika. W piekarniku 4 cm nad naczyniem umieść ruszt z kaczką i piecz przez 2,5-3 godziny, aż mięso zrobi się miękkie. Po tym czasie wyjmij brytfannę i ruszt z kaczką.
3
KACZKA - Usuń nadmiar wytopionego tłuszczu z brytfanny, przelej do rondelka i gotuj na kuchence. Dodaj odrobinę mąki, cały czas mieszając i gotuj do zarumienienia. Podgrzewaj sos jeszcze ok. minutę, następnie dodaj bulion lub gorącą wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne ok. 20 minut, w zależności od tego, jaką gęstość lubisz. Powstały sos przecedź przez sito do sosjerki i dopraw do smaku.
4
KISZONA KAPUSTA - Kiszoną kapustę odsącz, zostawiając sok na boku i posiekaj. Do rozgrzanego garnka dodaj smalec lub masło, kminek i drobno posiekaną cebulę. Całość podgrzej, delikatnie mieszając i dodaj kapustę, trochę pozostałego soku i wodę. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i zmniejsz temperaturę gotowania. Duś powoli, do momentu kiedy kapusta będzie miękka. Następnie odlej połowę soku, zagęść wszystko obranym i startym surowym ziemniakiem, dodaj jabłka i do smaku dopraw solą, cukrem oraz sokiem z kapusty. Gotuj jeszcze 2 minuty i po tym czasie potrawa będzie gotowa do podania.
5
KLUSECZKI - Pokrój chleb w małą kostkę. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce umieść pokrojony chleb, dodaj roztopione masło, żółtka i mleko. Wsyp sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok. W drugiej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Ubite białka przełóż do miski z chlebem i wymieszaj wszystkie składniki. Z powstałego ciasta uformuj okrągłe kluski o średnicy ok. 5 cm. Wysmaruj masłem wnętrze szybkowaru lub garnka do gotowania na parze, żeby ciasto do niego nie przywarło i gotuj kluski ok. 12 min.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 18.07-24.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4