Przepisy Szaszłyki Kamili dla małych Indian
Przygotowane dla Ciebie przez

Kamilę

Składniki
500 g piersi z kurczaka
600 g małych podgotowanych ziemniaków
150 g boczku
1 mg mała cukinia
2 czerwone papryki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Marynata:
2 łyżka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
Sos:
150 g śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
Sposób przygotowania
1
Przygotowanie marynaty jest dość proste: wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Następnie kroimy piersi kurczaka na 1-centymetrowe paski. Mieszamy mięso z marynatą i odstawiamy na godzinę, żeby się marynowało.
2
Teraz następuje podstępny fragment przepisu – nadziewanie „strzał” (czyli szpikulców do szaszłyków). Przekłuwamy szpikulcem koniec paska kurczaka. Potem nadziewamy kawałek papryki i obrócony kawałek kurczaka. Kontynuujemy te czynności do zapełnienia szaszłyka, tworząc odważne fale.
3
Dobrze! Potem dodajemy sól, pieprz do smaku. Całość skrapiamy oliwą.
4
Boczek, cukinię i paprykę kroimy na kawałki o podobnej wielkości i nadziewamy na „strzały” razem z podgotowanymi ziemniakami (większe ziemniaki tniemy na pół). Nadziewamy wszystkie składniki, dowolnie je komponując.
5
Aby przygotować sos, wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
6
„Strzały” pieczemy na grillu ogrodowym lub bezpośrednio nad popiołem z ogniska bądź smażymy na patelni. Te z kurczakiem potrzebują 4 minut grillowania z każdej strony, natomiast te z warzywami – 15 minut. Podajemy je z sosem.
7
Grillujemy kawałki kurczaka na osobnych szpikulcach i nadziewamy je wzdłuż– to najlepszy sposób, aby uzyskać świeży, soczysty smak. Szpikulce w stylu strzał sprawiają, że danie jest atrakcyjne dla dzieci.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4