Przepisy Pasta z marchwi i czerwonej soczewicy

Składniki

4 marchewki (umyte i pokrojone w plasterki o grubości 5 cm)

1 łyżeczka curry

½ czerwonej soczewicy

2 szklanki wody

¼ szkl. orzechów włoskich

¼ szkl. świeżych liści kolendry

2 łyżki tahini

2 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony)

¾ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

½ łyżeczki kminu rzymskiego

0,125 łyżeczki pieprzu cayenne

czarny pieprz (zmielony)

pietruszka (posiekana)

pestki dyni (do ozdoby)

oliwa z oliwek

Opis

„Dzięki wyjątkowemu składowi pasty możemy sobie zapewnić pyszne i zdrowe drugie śniadanie. Zawiera dużo błonnika, wysokiej jakości białka roślinnego i tłuszczów, dlatego zapewnia uczucie sytości na długi czas” - ocenia ekspertka żywieniowa, Zuzana Pavelková Šafářová. Marchew ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, jest bogatym źródłem selenu, witamin A, C, D, E i K, witamin z grupy B i betakarotenu. Tłuszcze zawarte w orzechach włoskich umożliwiają optymalne wykorzystanie wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Składnikiem curry jest kurkuma, która wspomaga pracę serca, mózgu i stawów. Pomaga w walce z artretyzmem i chorobą Alzheimera. Soczewicę, podobnie jak inne rośliny strączkowe, można uznać za superżywność. Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, wapnia, fosforu, żelaza, witamin A, C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Nie zawiera tłuszczu, zapewnia uczucie sytości i dostarcza energii.

Sposób przygotowania

1

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia.

2

Kawałki marchewek rozłóż na blasze, skrop jedną łyżką oliwy z oliwek, posyp przyprawą curry, solą morską i pieprzem. Wymieszaj, aby marchewki pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami.

3

Piecz marchew około 25-30 minut, dopóki nie nabierze złotobrązowego koloru. W połowie pieczenia przemieszaj zawartość formy.

4

W międzyczasie wstaw wodę na duży ogień i wsyp do niej soczewicę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż soczewica stanie się miękka. Od czasu do czasu mieszaj. Po ugotowaniu odcedź.

5

Przełóż orzechy włoskie na dużą patelnię i opiekaj je na średnim ogniu przez 5 do 7 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, aby zapobiec przypaleniu.

6

Do miski robota kuchennego lub blendera wrzuć upieczoną marchewkę, 1 łyżkę oliwy, gotowaną soczewicę, świeżą i mieloną kolendrę, tahini, sok z cytryny, czosnek, ¾ łyżeczki soli morskiej, kminek, szczyptę pieprzu cayenne i szczyptę pieprzu czarnego. Miksuj całość do momentu uzyskania gładkiej masy.

7

Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj z pastą. Pamiętaj, aby blendować ostrożnie, ponieważ zależy nam na zachowaniu ziarnistości orzechów. Spróbuj pasty i przypraw ją według smaku, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

8

Pastę możesz podawać w ozdobnej miseczce, udekorowaną świeżą kolendrą, pietruszką i pestkami z dyni. Podawaj ze świeżymi warzywami, chlebem lub krakersami.

9

Rada: Zamiast marchwi możesz użyć dyni hokkaido.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 4.06-09.06.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Nasza cena

1 / 3