Przepisy Pasta z marchwi i czerwonej soczewicy
Składniki
4 marchewki (umyte i pokrojone w plasterki o grubości 5 cm)
1 łyżeczka curry
½ czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
¼ szkl. orzechów włoskich
¼ szkl. świeżych liści kolendry
2 łyżki tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony)
¾ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
0,125 łyżeczki pieprzu cayenne
czarny pieprz (zmielony)
pietruszka (posiekana)
pestki dyni (do ozdoby)
oliwa z oliwek
Opis

„Dzięki wyjątkowemu składowi pasty możemy sobie zapewnić pyszne i zdrowe drugie śniadanie. Zawiera dużo błonnika, wysokiej jakości białka roślinnego i tłuszczów, dlatego zapewnia uczucie sytości na długi czas” - ocenia ekspertka żywieniowa, Zuzana Pavelková Šafářová. Marchew ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, jest bogatym źródłem selenu, witamin A, C, D, E i K, witamin z grupy B i betakarotenu. Tłuszcze zawarte w orzechach włoskich umożliwiają optymalne wykorzystanie wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Składnikiem curry jest kurkuma, która wspomaga pracę serca, mózgu i stawów. Pomaga w walce z artretyzmem i chorobą Alzheimera. Soczewicę, podobnie jak inne rośliny strączkowe, można uznać za superżywność. Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, wapnia, fosforu, żelaza, witamin A, C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Nie zawiera tłuszczu, zapewnia uczucie sytości i dostarcza energii.

Sposób przygotowania
1
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
2
Kawałki marchewek rozłóż na blasze, skrop jedną łyżką oliwy z oliwek, posyp przyprawą curry, solą morską i pieprzem. Wymieszaj, aby marchewki pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami.
3
Piecz marchew około 25-30 minut, dopóki nie nabierze złotobrązowego koloru. W połowie pieczenia przemieszaj zawartość formy.
4
W międzyczasie wstaw wodę na duży ogień i wsyp do niej soczewicę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż soczewica stanie się miękka. Od czasu do czasu mieszaj. Po ugotowaniu odcedź.
5
Przełóż orzechy włoskie na dużą patelnię i opiekaj je na średnim ogniu przez 5 do 7 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, aby zapobiec przypaleniu.
6
Do miski robota kuchennego lub blendera wrzuć upieczoną marchewkę, 1 łyżkę oliwy, gotowaną soczewicę, świeżą i mieloną kolendrę, tahini, sok z cytryny, czosnek, ¾ łyżeczki soli morskiej, kminek, szczyptę pieprzu cayenne i szczyptę pieprzu czarnego. Miksuj całość do momentu uzyskania gładkiej masy.
7
Dodaj orzechy włoskie i wymieszaj z pastą. Pamiętaj, aby blendować ostrożnie, ponieważ zależy nam na zachowaniu ziarnistości orzechów. Spróbuj pasty i przypraw ją według smaku, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
8
Pastę możesz podawać w ozdobnej miseczce, udekorowaną świeżą kolendrą, pietruszką i pestkami z dyni. Podawaj ze świeżymi warzywami, chlebem lub krakersami.
9
Rada: Zamiast marchwi możesz użyć dyni hokkaido.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.06-26.06.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4