Przepisy Minibezy Martyny dla nowych przyjaciół
Przygotowane dla Ciebie przez

Martynę

Składniki

4 szt. białka

200 g cukru

sok z cytryny

2 łyżka mąki kukurydzianej

sól

250 ml śmietanki 30%

80 g serka mascarpone

cukier puder

jagody

maliny

truskawki

Sposób przygotowania

1

Spryskujemy miskę odrobiną wyciśniętego soku z cytryny, wlewamy białka i wsypujemy szczyptę soli.

2

Zaczynamy powoli ubijać. Gdy masa z białek będzie sprężysta, dodajemy cukier. Dalej ubijamy do uzyskania błyszczącej, gładkiej i ubitej powierzchni masy.

3

Po zakończeniu wyjmujemy z miski trzepaczkę, wsypujemy mąkę kukurydzianą i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.

4

Całość bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łopatką lub szpatułką.

5

Na blasze do pieczenia rozsmarowujemy olej i układamy na nim papier do pieczenia. Ubite białka przekładamy ostrożnie do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niego kulki o średnicy 10 cm. Na wierzchu każdej z nich robimy małe wgłębienie.

6

Wkładamy blachę z przygotowanymi bezami do piekarnika nagrzanego do 120°C. Pieczemy przez ok. 60-80 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 80°C i pozostawiamy jeszcze do wyschnięcia w piekarniku na 90 minut. Potem wyjmujemy bezy i pozwalamy im ostygnąć w zimnym miejscu.

7

Teraz ubijamy śmietanę. Zaczynamy od umieszczenia miski do ubijania w zamrażarce na ok. 20 minut. To samo dotyczy bitej śmietany i serka mascarpone. Następnie wlewamy śmietanę do zmrożonej miski i ubijamy szybko przez ok. 40 sekund. Dodajemy mascarpone i dalej ubijamy przez ok. 20 sekund. Wyciskamy ubitą masę z rękawa cukierniczego.

8

Na koniec dekorujemy nasz wypiek jagodami, malinami i plasterkami truskawek. Posypujemy wszystko cukrem pudrem, a na wierzchu układamy listki mięty.

9

Białka jaj trzymamy przez noc w lodówce, żeby łatwiej dały się ubić. Papier do pieczenia możemy przykleić do blachy na olej, czym zmniejszymy ilość papieru unoszącego się w piekarniku z gorącym powietrzem podczas pieczenia. Wierzch bez możemy polać syropem klonowym lub miodem (opcjonalnie posypać wiórkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami stokrotek).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4